Mand dig op – og pas på tænderne!

Husker du at passe på dine tænder? Gode rutiner og forebyggelse er vigtigt, hvis du ønsker sunde tænder igennem livet.

Redaktionen på Mandeunivers har været i kontakt med vores lokale tandlæge i Hobro, og fået tre gode råd, det er medvirkende til at passe på tandsættet.

  1. Børst og rens

Man er nødt til at pleje tænderne dagligt. Både morgen og aften. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at være svært. Faktisk skal du blot sætte to minutter af pr. gang du børster tænder.

Her kan det være en fordel at sætte en timer, så du husker at børste i de to minutter, og ikke haster igennem opgaven. For at gøre dette endnu mere overskueligt, kan du sætte 3 små timer-alarmer på 30 sek. På den måde kan du dele din mund op i 4 zoner, som du skifter imellem. Mange af de elektriske tandbørster anvender en sådan timer, netop for at sikre, man kommer hele munden rundt og er grundig.

Husk at du ikke skal børste for hårdt, da det slider på tandkødet. Anvend om muligt gerne en elektrisk tandbørste, hvor du tager tænderne én ad gangen.

Husk desuden også at du bør bruge tandtråd et par gange ugeligt. Er du ikke god til dette, kan du investere i en ”water picker”, som renser mellem tænderne ved brug af en tynd, hård vandstråle. Dette er et godt supplement til tandtråd, men bemærk at det ikke erstatter det en til en.

  1. Pas på de søde sager

Mange danskere har som børn hørt fortællingen om ’Karius og Baktus’, som plager den stakkels dreng Jens. Årsagen til de to tand-troldes trivsel skyldes dog ikke bare Jens manglende tandbørstning, men også hans søde tand – som har lyst til wienerbrød og andre søde sager.

Netop søde sager er dog med til at sætte deres spor på tænderne – særligt hvis man ikke er grundig til at børste. Et stort indtag af sukker kan føre til huller i tænderne, som kan føre til større komplikationer på sigt og medvirke til parodontose.

Særligt de søde drikke er blandt synderne, ikke alene pga. sukkerindholdet, men også fordi de er syreholdige.

  1. Husk tandlægen

Tandlægen er en vigtig hjælper for dig, som ønsker at passe bedst muligt på tænderne. Når du tager til tandlægen, er det et vigtigt led for at forebygge problemer senere hen. Din tandlæge vil hurtigt lære dit tandsæt at kende, og kan herefter konstatere at du gør alting rigtigt, eller rådgive hvis du f.eks. er ved at udvikle et problem.

Husk desuden at tandlægen matcher dit behov for indkaldelser med dine tænders sundhed. Derfor spilder du ikke penge, men passer dine tænder efter det, der er allermest meningsgivende.