Forældrene skal arbejde sammen i skilsmissen

samtale

To mennesker går fra hinanden – hvilken tragedie. Det behøver ikke engang være et ægtepar. Bare to venner, der ikke længere ønsker at bruge tid sammen, er trist.

Hvor var den gnist, den kærlighed og den lyst til hinanden, som engang var der? Den er nu væk, og hvor er det trist for alle parter.

Ligesom med venneparret kan I dog ikke bare sidde og hænge med næbet eller skændes, hver gang I ses. I må finde en måde at kunne omgås – for det med garanti ikke sidste gang i ses.

Smid jeres uenighed bort – for en stund

Et break-up er skrækkelig nok, som det er. Hvis børn også tager del i at overvære, hvordan forældrene pludselig går fra at være mor og far, til at være mor – og far. Bliver situationen kun endnu værre.

Nogle børn bemærker det ikke så meget op gennem livet, andre holder betydningen af det gemt og endelig er det de forfærdelige traumeeksempler. Husk på, at forældrene er de første og største idoler, som barnet har.

Måden I går på, snakker på og dyrker kærlighed på lærer de af jer. Hvorfor så ikke vise barnet, at mor og far faktisk godt kan sammen, men de elsker ikke hinanden længere.

De små børn har selvfølgelig svært ved at forstå det. Husk nu bare på, at børnene er ligesom jer og som I var i den alder – de er skarpe. De lærer at forstå, hvad det hele betyder som de bliver ældre. Måske er det underligt og uforståeligt lige nu, men det ændrer sig.

Derfor er det så vigtigt for jer som forældre at få genoprettet tilliden mellem jer fra starten, så færrest mulige dybe sår blive gravet foran det beskuende barn.

skilsmisse

Hvem vinder på jeres skænderi?

Stoltheden og tilliden kan blive udsat for et så voldsomt brud, at man slet ikke har lyst til at kigge på det andet menneske igen. Det er forståeligt.

Ikke to skilsmisser er ens, og det er nogle skilsmisser som er værre end andre. Men længere skal den heller ikke strækkes. For ingen af jer får noget ud af stå fast på jeres stolthed og råbe den anden længere og længere væk.

I har et barn sammen, som desværre bliver fanget midt i jeres konflikt. Barnet har ikke gjort noget forkert, men kun se sure forældre, hvor end barnet kigger hen.

Barnet kommer altid først

I fandt ud af det, da baby var helt lille. Pludselig er jeres reduceret til en ting – forælder. I har stadig jeres navne, stadig et arbejde og en funktion i samfundet. Men resten af livet kommer en ting først – det er barnet.

Der findes uomtvistelig flere forældre, som vil tilskrive sig dette end omvendt. Derfor er det så vigtigt at huske på netop det, at barnet kommer først, når jeres følelser kommer i klemme.

Barnet forstår godt, at der sker noget som ikke er sjovt lige nu. Det forstår godt, at det vil blive bedre med tiden. Men barnet er bare bange for at miste sine forældre til sure mimer og irritable samtaler.