Motionscykling i Danmark – hvad gør man i den kolde tid?

Cykling er i de sidste efterhånden mange år skiftet blandt mænd fra at have været en transportform til at være blevet en motionsform.

Mænd dominerer stadig sporten

Selvom vi ikke når op på statistikken, som siger at ikke mindre end hver 9 danske mand dyrker Tour de France-sporten, så når man nok ikke helt derop i forhold til cykling. Cykling er dog blevet meget stort herhjemme og når man kigger i statistikker for, hvilke sportsgrene, man dyrker herhjemme, så ligger både spinning og landevejscykling med på plads 7 og 9. Hertil kommer så alle dem, som dyrker MTB.
Der blev lavet en undersøgelse i Viborg i sommeren 2018 og der var det faktisk hver 11 mand af de idrætsaktive, som dyrkede landevejscykling. Og sporten henvender sig åbenbart stadig mest til mænd, fordi kun lige knap 5% af kvinderne svarede det samme.

Det danske vejr og landevejscykling

Landevejscykling er en dejlig sport om sommeren i Danmark, men om vinteren er den både ubehagelig, dyr og farlig.

Ubehageligt

Landevejscykling tager tid og det er bare ikke nemt at klæde sig varmt nok på til at sidde i samme stilling på en cykel flere timer i regn og slud. Hvis man er mand og cykler om vinteren, er man dog noget bedre stillet end som kvinde. Der findes rigtigt meget godt og billigt varmt cykeltøj til mænd, mens udvalget er noget mere begrænset til kvinder.

Dyrt

Desuden er det hårdt ved cyklen, hvor gearsystemet, bremser m.m. ikke har godt at alt for meget skidt og snavs og det slider meget på de i forvejen ret dyre komponenter, som man typisk bruger på en racercykel

Farligt

Og så er der meget stor risiko forbundet med at cykle landevejscykling. I Danmark har vi mange perioder med regn og slud – kombineret med mørke. Det nedsætter sigtbarheden og når man kommer med høj fart på en racercykel, så er man sværere at få øje på. En racercykel har desuden meget fine dæk, men så lille rullemodstand som muligt og derfor har den heller ikke et optimalt vejgreb i vådt og glat vejr.

Alternativet til landevejscykling

Af ovenstående grunde ender de fleste motionscyklister ud i, at de enten flytter deres træningen indendørs på en hometrainer eller at de skifter racercyklen ud med en MTB. Det er ikke alle, som har råd til at købe to cykler og det er heller ikke alle, som har mulighed for at opbevare to cykler og her er en hometrainer en rigtig god ide.

Hvad er en hometrainer

En hometrainer er en holder til ens cykel, som gør, at man kan cykle på sin cykel fx inde i stuen. En hometrainer kan klappes sammen og fylder derfor ikke mere end, at man kan have den i et hjørne i sin lejlighed. Du kan finde mange flere oplysninger om hometrainere på www.hometrainer.dk