Opskriften på den perfekte White Russian

White Russian – i dansk tale “Den Hvide Russer” – er en af de mest populære, udbredt og elskede drinks blandt danskerne. Den er velegnet til både hverdag og fest, og er en yderst let drikkelig og lækker drink. Ikke mindst grundet dens cremede konsistens og dens søde karakter.

Men hvordan ser den perfekte White Russian ud? Eller rettere: Hvad er opskriften på White Russian? Og lige så vigtigt: Hvordan er fremgangsmåden? Vi giver dig i dette indlæg vores bud på den perfekte White Russian-opskrift og tager dig igennem de enkelte trin i processen. Med andre ord: Vi klæder dig på til at lave en White Russian, når den bare smager bedst!

Med lad os bare kaste os direkte ud i ingredienslisten og fremgangsmåden –  værsgo!

Ingredienser:

  • 4 cl vodka (eksempelvis Skyy Vodka)
  • 2,5 cl kaffelikør (eksempelvis Kahlúa)
  • Fløde (eller alternativt fed mælk)
  • Isterninger.

Fremgangsmåde:

  1. Start med at tage en shaker og kom henholdsvis vodka, Kahlúa og fløde ned i det rette mængdeforhold.
  2. Kom derefter godt med isterninger ned i shakeren med blandingen og sæt låget på, så det slutter tæt. Vær opmærksom på ikke at slå låget for hårdt på, da det let kan komme til at sidde fast grundet kulden fra isterningerne, når du shaker.
  3. Ryst din shaker med faste, hurtige bevægelser i cirka 5 sekunder.
  4. Tag et stort glas efter eget ønske. Fjern hætten fra din shaker og si væsken forsigtigt ned i glasset, eller brug en separat si til formålet.
  5. Server eventuelt din White Russian med et sugerør.

Denne opskrift er lånt fra Shake-it.dk. Skulle du allerede nu have fået rigtig smag for (eller tørst efter) mere information om White Russian, kan du med fordel tjekke nedenstående video ud. Her får du en gennemgang af, hvordan du i praksis laver og serverer din White Russian på bedste vis.

White Russian til kagen – eller til alle tider

Mange anser White Russian som en lille dessert i sig selv. Derfor er drinken også meget velegnet som after dinner-cocktail eller sidestykke til en dessert. Men faktum er, at White Russian ikke nødvendigvis skal  være akkompagneret af det søde bord.  Den fungerer i høj grad også godt som selvstændig drink. Og det gælder sådan set til hvilken som helst (festlig) lejlighed og begivenhed. Drinken kan altså både nydes til kagen – og til alle tider.

White Russian som drink og cocktail er ikke kun blevet populær på grund af dens lækre smag. Den er også blevet udbredt, fordi den er blandt de drinks, der er allermest lige til og simple at gå til. Der skal ikke de store forberedelser til, og den er relativt hurtig at smække sammen. Desuden kræver drinken heller ikke som sådan de store drinks-kundskaber for at opnå et hæderligt resultat. Det handler grundlæggende om tre simple ingredienser i en lækker kombination. Dette har gjort drinken meget folkelig. Den er nærmest blevet fast inventar på de fleste drinkskort inden for restaurationsbranchen såvel som i de private barskabe i de danske hjem rundt om i landet.

Funfacts – fra Black Russian til White Russian

Selvom White Russian er en cocktail og drink, som de fleste kender godt til. Alligevel er det måske de færreste, der kender til dens egentlige oprindelse og historie. Derfor vil vi lige give dig en kort lektion i White Russian-cocktailens historie. På den måde har du ikke bare styr på, hvordan den laves, men kan også kan berette om dens oprindelseshistorie til dine gæster.

Her kommer der en række funfacts, som du måske ikke lige kendte til:

  • Der er forskellige udlægninger af og holdninger til cocktailens oprindelseshistorie. Navnet “White Russian” henleder naturligt nok tankerne på Rusland. Men faktisk stammer cocktailen slet ikke fra Rusland eller Hviderusland for den sags skyld. Navnets tilblivelse skal derimod findes et helt andet sted. Nemlig hos en gruppe anti-bolsjevikker under den russiske borgerkrig i 1917-1923, der gik under kaldenavnet “The White Russians”. Skal man tro “The Oxford English Dictionary”, bliver White Russian for første gang omtalt tilbage i 1965 Oakland Tribune. Andre kilder hævder, at cocktailen allerede dukkede op helt tilbage i 1949.
  • Faktisk har White Russian en mindre kendt og udbredt “sort fætter” på cocktailkortet. Det drejer sig om cocktailen “Black Russian”. Denne cocktail er sådan set en del af en White Russian, da den ganske enkelt består af isterninger, vodka og kaffelikør. Den eneste forskel er således fløden (eller mælken), som tilsættes efterfølgende. Det er den hvide fløde, der får The Black Russian til at blive en White Russian.
  • White Russians popularitet og udbredelse oplevede et kæmpemæssigt boom i 1998, da den verdenskendte komedieklassiker “The Big Lebowski” rullede over biograflærrederne. Dette skyldes, at hovedkarakteren i filmen har netop White Russian som absolut favoritdrink.  Filmen betød, at kendskabsgraden til og ikke mindst efterspørgslen på drinken steg markant. I dag er White Russian nærmest blevet et “allemandseje”.

Nu er du muligvis blevet lidt klogere på White Russians historie. Disse funfacts kan du jo tage med dig og have i baghovedet, når du skal nyde din næste White Russian. Og hvem ved – måske din (nye) viden kan tilskrive selve smagsoplevelsen en ekstra (historisk og autentisk) dimension.

Et par hurtige tips til den perfekte White Russian

Som sagt kan det nærmest være vanskeligt at spolere en White Russian eller lave den forkert, fordi den er så simpelt opbygget. Ikke desto mindre er der nogle gode tips og tricks, du med fordel kan gøre brug af. Disse tips kan være med til at sikre, at du ikke bare får en standard-udgave af White Russian, men en helt igennem perfekt White Russian. Lad os tage et kig på de gode drinks-tips:

#Tip 1

  • White Russian er som regel i den “tunge” ende af drinkskortet grundet dens fede og cremede karakter. Dette karaktertræk er samtidig cocktailens charme, men føler du alligevel, at det bliver en lidt for fed oplevelse, kan du nemt erstatte fløden med en mere mager fløde – eller alternativt mælk. De fleste typer mælk kan sådan set anvendes til formålet, men for at du får det bedste resultat, vil vi klart anbefale dig at gå med en mælk, der har en relativt høj fedtprocent.

#Tip 2

  • En White Russian skal gerne serveres iskold. Derfor kan du med fordel gøre dig selv den tjeneste at fylde dit glas helt op med isterninger, inden og imens du forbereder cocktailen. Dette er med til at holde glasset iskoldt, så din White Russian ikke mister sin kolde temperatur, der den sies ned i glasset.

#Tip 3

  • Hvis ikke du anvender en shaker, men derimod bruger en mere klassisk “building”-teknik, hvor du blander ingredienserne direkte i glasset, er der visse ting, du bør være opmærksom på. Her har du nemlig mulighed for at skabe et smukt visuelt udtryk i drinken ved forsigtigt at hælde fløden (eller mælken) ned i blandingen af kaffelikør og vodka. Hvis du gør det nænsomt, kan du nemlig opnå en flot lagdeling, hvor fløden lægger sig fint på toppen grundet væskernes densitetsforskel. Dette kan have stor betydning for selve helhedsoplevelsen, når du drikker drinken. Et godt tip er at anvende en ske, som du vender om med skaftet nedad, hvor du så forsigtigt hælder fløden ned ad. Dette er med til at styre og dirigere fløden.

Vi håber, at ovenstående gennemgang og gode tips har klædt dig godt på til at kreere din egen perfekte White Russian.

Og så er der vist kun tilbage at sige:

Rigtig god fornøjelse!