
Dette indhold er sponsoreret.
Den bedste måde at spare penge på er ved at lægge et budget. Det er præcis lige så sexet og spændende, som det lyder. Gør du det rigtigt, vil du opleve gevinsten hurtigt af dit hårde slid. Et budget kan både være en fordel, hvis du forsøger at spare penge op til rejse, bolig eller bil, og det kan være et godt initiativ til at holde din økonomi på ret kurs. Udgangspunktet skal gerne være, at du ender med at gå lidt i plus, ikke minus og helst heller ikke nul. Det giver et bedre udgangspunkt til næste måned eller til at smide noget ekstra til din betaling til boliglånet.
Find en gennemsnitspris på dit elforbrug
En hård nyser, når der skal lægges budget, er gerne el. Hvor meget el du bruger, er nemlig ikke konstant. Dit elforbrug kan ikke blot udregnes ved, at du kigger på dine tidligere elregninger. Du bruger ikke den samme mængde strøm hver måned, og prisen er heller ikke den samme. Strømmen kommer fra vind, sol, gas, olie, træpiller og vand i Danmark. Vind og sol er f.eks. ikke lige så konstante energikilder som gas. Det giver et udsving i priserne, som kan være svært at beregne. Du kan finde hjælp til kWh-pris på linket.
Læg et realistisk madbudget
Når du udregner faktorer som mad og transport, kan tendensen være, at du forsøger at lægge et for stramt budget. Taxaen var ikke nødvendig den aften på vej hjem, eller så meget takeaway bestiller du ikke i næste måned. Prøv at holde inde med de alt for gode intentioner. Det gør dit budget væsentlig sværere at udregne, hvis du ikke er 100 % ærlig. Det er ikke sidste gang, du har taget en taxa hjem fra byen, og heller ikke sidste gang, at du vil forkæle dig selv med lækker mad. Vi gør det alle sammen, og det kan ikke ændres fra en måned til den næste.
Hold budgettet løsere i starten
I tråd med mad og transport så forsøg at holde budgettet løst i starten. Tag udgangspunkt i de seneste par måneder. Var der plus eller minus der? Prøv at starte i de små. Hvis du var meget i minus, kommer du ikke 1.000 kr. i plus næste måned, medmindre du har lavet en stor investering. Er det daglige forbrug årsag til, at du ender meget i minus, så tager det længere tid at rette op på. Ligger du til gengæld omkring 0, så prøv dig med en mindre opsparing på 200-300 kroner første måned.
200-300 kroner er måske ikke meget, eller måske er det. Lægger du mærke til, om du har manglet noget eller ej? Hvis ikke kan du prøve at fordoble beløbet. Sådan kan du fortsætte og rette til. Hvis det bliver på de 200-300 kroner, så tænk på, hvad det bliver i længden. Det kan blive et helt fornuftigt beløb med tiden. Og i hvert fald er du kommet i mål med at ligge på den gode side, når den sidste dag på måneden kommer.