Problemer med vejrtrækning – måske har du skæv næseskillevæg?

Mange mennesker går rundt med skæv næseskillevæg uden at vide det. Selvom denne tilstand forringer muligheden for at trække vejret frit, så er det ikke noget, man nødvendigvis bemærker, når man ikke har prøvet andet – medmindre den skæve næsevæg er opstået af en skade på næsen. For de fleste er det dog en medfødt variation, der gør at næseskillevæggen er skæv.

Hvordan ved spotter man selv, om man har skæv skævskillevæg?

Det er noget man nemt kan få en pejling om ved at trække vejret mens man holder for det ene næsebor. Hvis det ene – eller i nogen tilfælde begge næsebor er svære at trække vejret gennem, eller måske du slet ikke kan få luft ind via det ene eller begge næsebor, så skyldes det måske at du har en skæv næseskillevæg.

Nogle gange kan man se udenpå næsen at skillevæggen er skæv, men tit er det kun noget man reelt kan se indvendigt.

Nogle mennesker har på grund af deres skæve næseskillevæg en øget tilbøjelighed til hovedpine, forkølelse, bihulebetændelse og halsbetændelse. Og de tilfælde ville dette blive afhjulpet, når næsevæggen ikke længere er skæv. Har man ikke allerede disse gener, som hovepine, forkølelse, bihulebetændelse og halsbetændelse er det sandsynligvis ikke noget, der opstår.

Lægen kan nærmere undersøge dette med pandelampe og en tang, hvor lægen kan se, hvordan og meget skævhed, der er.

Hvor og hvordan får man det lavet?

Du kan få lavet en operation for skæv næseskillevæg hos en professionel klinik.

Man får ingen synlige ar, fordi operationen foretages via næseborene. Mange gange sætter man silikoneplader ind for at støtte den rettede næseskillevæg. Formålet er at støtte helingen. En uges tid efter operationen fjerner man i ambulatoriet silikonepladerne igen, og først her kan man mærke forskellen ved at have fået rettet sin næseskillevæg.

Kan man arbejde efter operationen?

Det afhænger af, hvad dit arbejde er. Efter operation anbefales 7-10 dages rekreation derhjemme, hvor man bør undgå fysisk anstrengende aktiviteter og sport og man bør holde sig i ro. Så det er nok mest, hvis du arbejder med noget, hvor du kan sidde helt stille behageligt og udføre dit arbejde hjemmefra, at du kan overveje at arbejde. Det er følsomt sted at blive opereret, og det er vigtigt at undgå for megen blødning.

Man kan få udleveret dokumentation for sit behov for at være hjemme, inden man udskrives. 7-14 dage efter kommer man til kontrol i ambulatoriet. Det anbefales, at man tager en pårørende med.

Hvordan man kan undgå at næseskillevægsfejl opstår?

I mange tilfælde er en skæv næseskillevæg noget, man er født med, og det er derfor ikke noget, man på nogen måde kan gøre for. Men det er muligt at en lige næseskillevæg pludselig bliver skæv eller at en lille skævhed pludselig bliver forværret. Dette sker hvis næsen bliver udsat for en form for skade, slag eller brud.

Præventivt er der meget, man kan gøre for gardere sig mod en sådan skade, selvom man lever et almindeligt aktivt liv, som selvfølgelig indebærer en hvis risiko.

Overskriften er at du bare skal undgå skader på næsen, og det gør du ved at sørge for at bruge ordentligt sikkerhedsudstyr, når du dyrker sport. Brug altid cykelhjelm, når du er ude at cykle eller når du kører på rulleskøjter. Og selvfølgelig brug altid sikkerhedssele under bilkørsel.