Platfod kan lindres eller bremses helt med den rette behandling

Platfod er normalt en tilstand, man forbinder med børn. Men voksne kan over tid også udvikle platfod. Når man har platfod forsvinder den længdegående svangbue på indersiden af foden. 

Med alderen kan funktionen af selve senen på indersiden af foden blive svækket. Tilstanden rammer hyppigt personer over 40 år. Særligt hos kvinder. 

Platfod kan give smerter og træthed på indersiden af foden. Du kan selv forbedre tilstanden med sko med god støtte af svangen eller med indlægssåler. Her på siden kan du læse mere om symptomer og behandling. 

Hvad kendetegner platfod? 

Vores fødder er anatomisk formet sådan, at de buer i to retninger. Fodens buer skal virke affjedrende og absorbere stød fra underlaget. Samme funktion har trædepuderne under forfoden og hælen. 

Hvis man lider af platfod, er fodens bue mindsket eller mangler helt. Dette påvirker naturligvis den stødabsorberende effekt, fodbuen normalt har. Det kan føre til smerter i foden og i læggen, og over tid kan det føre til smerter i knæ, hofter og lænd. 

Tilstanden er en form for senebetændelse, som efter nogen tid vil gøre foden mere flad, og kan give problemer med balancen og med at gå. Det vil være særligt udtalt på ujævnt underlag. 

Hvad er symptomerne på platfod? 

Hvis du har platfod vil du som regel blive mere og mere øm og opleve smerter på indersiden af den bagerste del af foden. Dette kan stå på i flere måneder eller i årevis. 

I visse tilfælde vil man også kunne mærke, at senen bag ankelknuden er hævet op. 

Overordnet findes der to former for platfod. En mobil platfod, hvor foden er bevægelig, og en rigid platfod, hvor foden er stiv. Mobil platfod er kun problematisk, når foden er belastet. Her kan aflastning få symptomerne til at forsvinde. 

Hvis du stiller dig på tæer, kan du teste, om du har mobil eller rigid platfod. Ved mobil platfod kan foden komme i normal stilling, så du kan se svangbue. Når du står på tæer med rigid platfod, vil du ikke kunne se svangbuen. 

Hvordan behandles platfod? 

Når du behandles for platfod er formålet at lindre symptomerne og bedre funktionen i din ankel. Behandlingen vil også helt kunne stoppe eller ihvertfald bremse udviklingen af platfod. 

I lettere tilfælde af platfod vil behandlingen bestå af rådgivning til fodtøj med svangstøtte. Her kan det være nødvendigt med specialsko, der giver senen aflastning. 

Der kan opstå akut irritation i senen, hvor det kan være nødvendigt med medicin, som dæmper betændelsen. Efterfølgende skal du tage det med ro, så din fod får mest muligt hvile. Det kan være nødvendigt med få foden i gips i nogle uger. 

I sjældne tilfælde med stærke smerter ved platfod, kan en operation blive aktuel. 

Osteopatisk behandling af platfod

En osteopat vil se på dit problem med platfod helbredsorienteret og prøve at finde sammenhænge andre steder, der kan have betydning for udviklingen platfod. 

Eksempelvis vil behandlingen se på fordøjelsessystemet, så stofskiftet fungerer optimalt samt øge blodforsyningen ned til foden for at frem helingsprocessen. 

Derudover vil der også blive arbejdet med biomekaniske problemstillinger, der ofte opstår i lænden, hofter eller knæet, hvis det er relevant.