Bliver klogere på refluks, og hvem det rammer

Døjer du med hyppig halsbrand og sure opstød? Eller en sviende og brændende smerte øverst i maven? Det kan være tegn på såkaldt refluks.

Ved refluks er der tilbageløb af mavesyre fra mavesækken til spiserøret. Det skyldes oftest, at den nedre lukkemuskel i spiserøret er for slap. 

Langt de fleste mennesker med refluks behandles med god virkning. Her kan du læse mere om sygdommen, og hvad du selv kan gøre for at dæmpe refluks. 

Hvad er refluks? 

Tilstanden refluks opstår, når mavesyre kommer op i spiserøret fra mavesækken. Det sker, når mavesyren strømmer bagover i fordøjelseskanalen. 

På fagsoprog kaldes sygdommen gastroøsofageal refluks, som giver halsbrand og i visse tilfælde sviende smerter i den øvre del af maven eller nedre del af brystet. 

Langt de fleste har oplevet symptomer på gastroøsofageal refluks. Men refluks betegnes som en decideret sygdom, når symptomerne er så generende, at de reducerer livskvaliteten. 

Hvad er symptomerne på refluks? 

Refluks forekommer hos 5-10 procent af den danske befolkning. Der er en række symptomer, du skal være opmærksom på. Særligt, hvis flere af følgende symptomer er tilbagevendende: 

  • Halsbrand er det hyppigste symptom. Generelt vil symptomerne kunne mærkes 30 – 60 minutter efter et måltid. 
  • Sure opstød er også et meget hyppigt symptom på refluks. Det samme gælder sviende smerter øverst i maven. Mange oplever øgede gener, hvis de bøjer sig fremover, løfter tunge ting, eller når de lægger sig ned. 
  • Du kan opleve problemer med en generende hoste i forbindelse med refluks. 
  • Det kan fremprovokere symptomerne, hvis du spiser store måltider, drikker kaffe, te, alkohol og sure drikke eller spiser sure bær og frugter. 
  • Derudover kan betændelse i spiserøret give yderligere symptomer såsom besvær med at synke samt natlige problemer med sviende smerter i øvre del af maven og sure opstød. 

Hvorfor får man refluks? 

Først og fremmest skyldes refluks en slap lukkemuskel i overgangen mellem mavesæk og spiserør. Dette medfører et unormalt tilbageløb af syre fra mavesækken til spiserøret. 

Slimhinden i mavesækken kan tåle syren, men slimhinden i spiserøret tåler ikke syre af den kaliber. Syren fører til den brændende og sviende fornemmelse. Hos nogle kan det udvikle en betændelsestilstand i spiserøret. 

Nogle mere eksponeret for refluks end andre. Det er særligt udbredt, hvis: 

  • Du har mellemgulvsbrok. Det er en tilstand med udposning af mavesækken gennem musklen i mellemgulvet. Mellemgulvsbrok findes hos 50 til 70 procent af personer med refluks. 
  • Du har øget tryk i maven. Det kan være i tilfælde af, at du er tilstoppet, gravid, har taget på i vægt eller har prostatabesvær. 
  • Du drikker store mængder alkohol. 
  • Du er ryger. 

Det skal også nævnes, at gastroøsofageal refluks er en arvelig sygdom, og det vurderes, at det er en medvirkende årsag i op mod en tredjedel af tilfældene. 

Hvordan behandler man refluks?

Ved milde symptomer kan mange klare sig med medicin, der neutraliserer mavesyren. Ulempen med brugen af medikamenter er, at de kun virker, så længe du tager dem. Derfor vil personer med refluks være nødsaget til at tage medicin i længere tid. 

Alternativt benytter flere og flere sig af osteopati som behandlingsform. En osteopatisk behandling kan gå ind og korrigere spændstigheden af spiserøret, lukkemusklen og mavesækken neurologisk ved at rette op på låsninger i ryggen. 

Det har vist sig at have en effektiv virkning på en lang række af de symptomer, der er forbundet med refluks.