Sådan laver du en lækker Irish Coffee

Irish Coffee, eller på dansk Irsk Kaffe, er en af danskernes absolut foretrukne drinks. Den dukker hyppigt op på de danske kaffe- og dessertborde, når den almindelige, sorte kaffe ikke er nok, og når der skal kræses lidt ekstra. Men nok snak. Lad os få stillet din tørst og søde tand. Nedenfor giver vi dig Irish Coffee-opskriften, du fra den måde, som vi mener den laves allerbedst.

Ingredienser:

  • 4 cl whiskey
  • 10 cl kaffe
  • 2 tsk flødeskum
  • 2 tsk brun farin

Fremgangsmåde:

  1. Tag et Irish Coffee-glas og varm det godt op ved hjælp af varmt band, som du hælder ud igen, når glasset har opnået den rette temperatur.
  2. Hæld 4 cl Tullamore D.E.W. Whiskey i glasset.
  3. Tilsæt 2 tsk sukker (brun farin) i Irish Coffee-glasset og fyld det derefter op med varm, friskbrygget kaffe, så der er et par centimeter til toppen.
  4. Rør forsigtigt rundt i glasset, indtil sukkeret er helt opløst i den varme kaffe.
  5. Pisk flødeskum ganske let, indtil det får en cremet og lækker konsistens. Kom forsigtigt 2 cl af den letpiskede flødeskum i ned i glasset med rolig hånd, så flødeskummen lægger sig ovenpå kaffen i et pænt lag. Du kan med fordel anvende bagsiden af en ske til dette formål.
  6. Server den færdige Irish Coffee med det samme, så kaffen holder sig varm, og så flødeskummen ikke falder sammen, men forbliver luftig og lækker.

Denne opskrift er lånt fra Shake-it.dk, og du kan i nedenstående video få en gennemgang af de seks trin i fremgangsmåden, hvis du gerne vil have syn for sagen.

Nyfortolkninger eller klassikeren?

Mange anser Irish Coffee som en lille, lækker dessert i sig selv grundet drinkens søde og cremede karakterer. Den kan derfor både anvendes som drink til det søde bord og nydes separat, når den søde tand skal stilles. Igennem tiden har vi oplevet rigtig mange mere eller mindre kreative fortolkninger af den irske kaffe. Det kan også være en god idé som afveksling til klassikeren eller som særlig udgave til en bestemt begivenhed.

I dette indlæg har vi dog valgt at gå ad den helt klassiske vej med den traditionelle opskrift på Irish Coffee, som den oprindeligt er udtænkt. Vi vil nemlig gerne slå et slag for, at man ikke glemmer den traditionsrige drinks ophav og smagsmæssige udgangspunkt. Den kan nemlig let forsvinde i nytænkning og kreative påfund. De forskellige nyfortolkninger ender ofte med at være mere sjove idéer, end de rent faktisk er vellykkede og smagfulde drinks i praksis.

Vi kan dog 100% garantere dig, at den klassiske Irish Coffee-opskrift, som den er præsenteret ovenfor, fungerer lige efter bogen. Den er tidløs – og den er lige så simpel, som den er lækker og velsmagende.

Et par gode tips til den perfekte Irish Coffee

Umiddelbart er opskriften på Irish Coffee så simpel og lige til, at den nærmest ikke kan gå galt. Det handler grundlæggende om at blande fire ingredienser – vel at mærke i den korrekte rækkefølge. Alligevel er der en række forhold, du bør være opmærksom på. Nedenfor har vi oplistet en række gode gode tips, som du med fordel kan gøre brug af. I hvert fald hvis du vil være 100% sikker på at ende op med en perfekt Irish Coffee som slutresultat. Og dét vil du formodentlig gerne.

Lad os se nærmere på nogle af disse tips.

#Tip 1

  • Husk ikke at piske fløden for hårdt og i for lang tid, så den sætter sig for meget. Dette vil resultere i et mindre indbydende æstetisk udtryk og kan blive på bekostning af den cremede konsistens. En konsistens, der ellers har til formål at komplementere sukkerets sødme og de bitre noter fra henholdvis kaffen og whiskyen.

#Tip 2

  • Når du indtager din Irish Coffee er det vigtigt, at du ikke rører rundt i glasset – både inden og løbende. Hvis du rører rundt i glasset, vil dette resultere i, at flødeskummen og kaffen blandes sammen. På den måde mister du den fulde aromatiske smags- og duftoplevelse, som du får, når den varme kaffe og den irske whiskey passerer laget med koldt flødeskum. Man skal ikke underkende vigtigheden af den samlede oplevelse af temperaturforskellen mellem den varme væske og den kolde skum. Denne sanselige oplevelse forsvinder eller bliver reduceret markant ved at røre rundt i drinken.

#Tip 3

  • Overvej altid hvilken whiskey du bruger. Vi anbefaler stærkt, at du anvender en irsk kvalitetswhiskey, eksempelvis Tullamore D.E.W., som i dette tilfælde, eller Jameson. Med en irsk whiskey bibeholder du den fulde autentiske oplevelse ved drinken. Valget af whiskey handler selvfølgelig om smagspræferencer. Gå med nøjagtig dén whiskey, du bedst kan lide til din Irish Coffee.

#Tip 4

  • Du kan med fordel fuldende den autentiske drink-oplevelse med at servere din Irish Coffee i et ægte Irish Coffee-glas. Det vil sige et relativt højt og smalt glas med hank, der passer til formålet. Et sådan glas gør samtidig, at du ikke er nødsaget til at holde direkte på det opvarmede glas. Der er ingen, der er interesserede i at brænde nallerne – eller tungen for den sags skyld.

#Tip 5

  • Hvis du af den ene eller den anden årsag ikke skulle være fan af brun farin, kan du alternativt erstatte dette med rørsukker af samme mængde eller 0,5 cl sukkersirup (eksempelvis Roseøs Sugar Cane eller en hjemmelavet udgave af indkogt vand og sukker). Du kan selvfølgelig selv justere, hvor sød din Irish Coffee skal være ved at komme større eller mindre mængder i drinken – ligesom at du frit kan justere dens alkoholstyrke og -smag efter præference.

#Tip 6

  • Et godt serveringstip er at lægge et par kaffebønner (alternativt spiselige chokoladebønner på toppen af flødeskummet) i et dekorativt mønster. Dette er med til at gøre din Irish Coffee mere præsentabel rent æstetisk, hvilket også er en del af den samlede nydelsesoplevelse. Du kan desuden også lægge en kanelstand på tværs af glaskanten som et sidste finish, hvis du vil opnå et visuelt udtryk, der skiller sig lidt ud fra den traditionelle Irish Coffee.

Og selvom det kan virke ganske indlysende, vil vi lige som det sidste råd understrege vigtigheden af, at du indtager og nyder din perfekte Irish Coffee med det samme eller relativt kort tid efter serveringen. Dette er netop for at sikre, at du får den fulde oplevelse af kaffens varme kombineret med det kolde skum på toppen. Derfor er Irish Coffee måske heller ikke den allermest oplagte drink at servere for et større selskab, da kaffen hurtigt kan blive kold, når mange Irish Coffee-glas skal fyldes. Men som en lille lækkerbiksen og belønning efter en lang dag til dig og kæresten eller som after dinner-cocktail til et mindre selskab er en Irish Cooffee yderst anvendelig.

Cold Brew Irish Coffee – den kolde fætter

En kold irsk kaffe er bare ikke lige så spændende som en varm – med mindre at du rent faktisk bevidst tilstræber at lave en kold udgave. Det er efterhånden blevet meget populært at basere Irish Coffee på koldbrygget kaffe – en såkaldt “Cold Brew Irish Coffee”. Dette vil resultere i en helt anden smagsoplevelse grundet den kolde kaffes anderledes smagsnoter og aromaer samt ikke mindst den kolde temperatur. Denne kolde fætter til den klassiske Irish Coffe egner sig særligt godt til en varm sommerdag på altanen eller terrassen i haven. Omvendt udmærker den varme udgave sig særligt i de kolde vintermåneder som alternativ til kaffen eller den varme chokolade.

Men uanset hvordan du bedst kan lide din Irish Coffee, er én ting sikkert:

Irish Coffee er kaffe på den eksklusive måde – såfremt den altså laves ordentligt og med kærlighed.

Vi håber, at du er blevet meget klogere på, hvordan man laver og servere en perfekt Irish Coffee, og at du har fået mod på at kaste dig ud i det på egen hånd.

Rigtig god fornøjelse – og tak for (irsk) kaffe!