Få den fede New York-stil!

Vi har alle set den fede New York-stil. Den der rå murstensvæg, som er blotlagt, men alligevel fremstå som et kunstværk i boligen. Særligt med det rette møblement og evt. lidt velvalgt kunst til væggen.

Men hvordan får du den rå væg? Læs med her.

NB! Indlægget er lavet i samarbejde med vores lokale murer i Vejle.

Kan det lade sig gøre?

Særligt ældre boliger har en rå murstensvæg gemt bag tapet og gipsplader. Dette er naturligvis en forudsætning for at kunne få looket. Hvis ikke, skal der mures op, og det giver et noget mere kompliceret projekt.

Inden du begynder at banke hul i dine vægge, kan du naturligvis orientere dig i husets plantegninger, hvor det skal fremgå. Alternativt kan du banke på væggen for at føle på den. De fleste kan kende forskel på en gipsplade kontra en murstensvæg.

Er det slet ikke til at finde svaret, er sidste løsning at bore et diskret hul. Drysser der gult eller rødt støv ud, er der med stor sandsynlighed tale om mursten.

Bemærk at der også er mange som går efter beton-looket til deres rå væg. Husk dog, at hvis du arbejder med en betonvæg, kan der blive behov for at bortsprænge jernarmeringen.

Sådan gør du

Det er ikke decideret svært at løse gør-det-selv-opgaven. Men føler du dig ikke sikker på det, bør du kontakte en mure.

Når du skal blotlægge murstensvæggen, skal du først dække ordentligt af. Prøv at se, om du kan hænge plast fra loft til gulv, så du arbejder i et lukket rum. Det forhindrer støvet i at sprede sig unødvendigt meget. Husk at det støver virkelig meget, og at det vil tage lang tid, før alt støv igen er ude af hjemmet.

Når der er dækket af, kan du fjerne gipsen og banke puds af. Men pas på med ikke at slå for voldsomt til, da du så kan skade murstenene inden bag ved.

Næste skridt er at beslutte dig for, om den nøgne væg er flot nok som den er, eller om du vil fjerne fuger og erstatte dem med nye, for et mere ensartethed. Du kan ligeledes bruge spartelmasse og udbedre murstenene, hvis der er generende huller.

Når alt er tørt, kan du vaske efter med vand. Det kan dog ikke nødvendigvis fjerne alt kalksløret, og derfor skal du bruge eddikesyre. Her skal du naturligvis være forsigtig og bruge en 1:10 blanding, som du skrubber med.

Vask slutteligt efter med vand igen. Ellers risikerer du, at syren bliver siddende og fortsat angriber alt kalken.

Til sidst anbefaler vi at du bruger en forankringsgrunder. Det ændrer ikke meget visuelt, men er med til at holde støv tilbage og forhindre løs mørtel.