Tag på undervandsjagt med drengevennerne

Der er et helt særligt og urgammelt instinkt, der vækkes i mænd, når de går ud på jagt sammen. I oldtiden var dette selvfølgelig for at sikre føde til stammen, men i dag, hvor der aldrig er langt til det næste måltid mad, er jagten i højere grad blevet en sport.

En sport som mænd kan mødes over, opleve den urgamle forbindelse til naturen og dens dyr samt få et våben mellem hænderne. Det er dog ikke sikkert, at det lige er jagt i skoven, der falder i din og dine venners smag. Det kan være, at I bare i bryder jer om selve konceptet, at I syndes, det er for svært, eller at I bare gerne vil prøve noget nyt. Noget som jeres bedstefædre ikke har gjort i mange år før jer.

I så fald kan I prøve kræfter med den såkaldte undervandsjagt. Undervandsjagt er præcis, hvad det lyder til at være. Man jagter dyr under vandet, hvilket selvfølgelig oftest er fisk. Ofte er det dog nogle af de lidt større fisk, så trækker man I våddragten, tager et vægtbælte på og en harpun mellem hænderne, og så er man klar til at jagte undervand, hvilket kan være en mindst lige så underholdende oplevelse som at rende rundt i en skov med et gevær.

Kom i gang med undervandsjagt

Det er tilmed betragteligt nemmere at komme i gang med undervandsjagt end det er med almindelig jagt. Hvor almindelig jagt kræver, at du bruger flere måneder på at lære fuglenavne, så du kan tage et jagttegn, så kræver undervandsjagt kun et fisketegn, hvilket er både billigere og nemmere at få.

Selvom du er ude at jagte med noget så dødeligt som en harpun, så har du faktisk ikke behov for en våbentilladelse, medmindre du er mellem 16 og 18 år gammel.

Hvis du gerne vil ud på undervandsjagt, så er det dog enormt vigtigt, at du har styr på, hvor du reelt må gøre det henne, samt de sikkerhedsordninger der findes, så du undgår at ramme hverken dig selv, dine venner eller en fremmed med en harpun.

Hvis du er i tvivl om, hvor du må jage henne, så er det altid en god ide at søge lidt rundt på nettet for at finde ud af det. Der er for eksempel ret skrappe regler i år og bække, og der findes også op til flere forskellige fredningszoner rundt omkring i de danske vande.

Desuden findes der også regler for, hvilke fisk du må drive jagt på. Helt kort ridset op, så skal fiskene minimum være 45cm lange, mens de fladfisk, du fanger, kan nøjes med at være 35cm lange. Kort sagt er der altså en hel del regler af både sikkerhedsmæssigt og juridisk hensyn, og det er derfor en god ide at komme afsted med et par folk, som er erfarne i undervandsjagt, når du gerne vil prøve det for første gang.

Køb det rigtige udstyr

For rigtig at komme i gang med undervandsjagt er der dog også et par ting, du skal have købt ind. Som nævnt førhen, så er det ret essentielt med våddragt og et vægtbælte. På den måde bliver du ordentligt klædt på til ethvert miljø, og du er klar til at blive tynget ned, så du kan gå på bunden og jage.

Derudover er der forskel på, om folk dykker med flaske, eller de bare ifører sig dykkermaske, når de skal ud at jage. Du kan også begynde at tænke i dine præferencer i den sammenhæng, når du engang har prøvet det et par gange.

Slutteligt er det selvfølgelig også vigtigt med et våben, og harpunen er uden tvivl det mest brugte våben i den sammenhæng. Der findes dog et væld af forskellige harpuner. De er forskellige både i mærke, kvalitet og meget andet, og det er vigtigt, at du gør en smule i research og forsøger at finde ud af, hvilken type harpun passer dig bedst, før du bare køber et eller andet.

Find den helt rigtige harpun

Hvis du er fuldstændig nybegynder, kan det selvfølgelig godt være, at du også skal have en af de lidt billigere harpuner, som er ganske simple og dermed velegnede til begynderen. Når harpuner bliver billige går de dog desværre også ofte på kompromis med kvaliteten samt udstyret. Ofte vil der for eksempel kun medfølge en enkelt elastik til affyringsmekanismen.

Køber du en billig harpun, kan det derfor være en god ide at købe et værktøj ved navn en bungee med, der kan hjælpe dig med at stramme harpunen op igen efter hvert skud. Med billige harpuner er der ofte også forholdsvis stor risiko for, at der er meget rekyl på, hver gang man affyrer. Ved køb af den rigtige harpun behøver det dog ikke på nogen måde at være et problem. Det kan derfor være en god ide at researche en smule på de harpuner, du godt kunne tænke dig for at finde ud af, hvilke oplevelser andre har haft med samme model.

Desuden er det vigtigt, at du orienterer dig om størrelsen, når du køber en harpun. Dette er især vigtigt, hvis du køber din harpun online, da du i så tilfælde ikke bare kan stå med den og måle op, hvor stor den må være. Hvis du har interesse i at læse om nogle af de bedste og mest brugte harpuner og deres fordele og ulemper, så kan du eventuelt tage et kig på denne harpun test.

Opgrader hen ad vejen

Når du efterhånden er blevet en smule mere øvet i brugen af harpuner til undervandsjag, så kan du opgradere til en harpun i bedre kvalitet. Ofte vil den være lavet bedre, og have mulighed for at skyde kraftigere med andre elastikker. Jo mere skudkraft der er i harpunen, jo større har den også en tendens til at være, og du skal passe på, at den ikke bliver så stor, at den er svært medgørlig for dig under vand.

De lidt dyrere harpuner vil ofte også have nogle personlige indstillinger, som kan gøre jagten nemmere. Det kan for eksempel være muligheden for at indstille på aftrækkeren, så den skyder lige præcis, når du gerne vil have den til det.

Dit valg at harpun kommer også i høj grad an på, hvor du kommer til at jage henne. I de danske farvande, hvor fiskene er relativt små, kan du bruge næsten enhver type harpun. Hvis du vil til udlandet for at jage på et tidspunkt, kan det dog være en god ide at anskaffe sig en harpun, der kan skyde ekstra kraftigt.

Øvelse gør mester

Alt det rigtige udstyr og den rigtige viden gør dig dog ikke nødvendigvis til en god undervandsjæger. Lige som alle andre former for jagt, så tager undervandsjagt tid at lære, og du skal nok ikke regne med at få bunker af fisk med hjem i første hug.

Hvis du for eksempel melder dig ind i en dykkerklub eller lignende, som også gør i undervandsjagt, så kan du ofte komme ud at jage med ligesindede, og så går der ikke lang tid, før de er blevet rigtig god til det. Det er nemlig bare med at få affyret nogle skud, så du lærer, hvordan man gør, og hvilken teknik, der passer dig, så du kan fange flest muligt fisk. Når du engang føler, at du har godt styr på det, kan du jo invitere drengene med ud på en lille fisketur.