Planlæg haven for det bedste resultat

Har du et sommerprojekt, som består af at planlægge haven? Så kan det faktisk give god mening at p-l-a-n-l-æ-g-g-e den og ikke bare gå i krig.

Hvad menes der med det? Jo, mange har desværre en tendens til at kaste sig ud i et projekt uden at tænke nøje over det indledningsvis. Og det kan spare en del fremtidige ærgrelser.

Vi anbefaler derfor, du tilgår det nye haveprojekt med en klar køreplan.

Zoner, zoner og zoner

Når du planlægger din have, så tænk nøje over de enkelte zoner i haven. Mange vil naturligvis gerne have en have med lidt dynamik og variation. Det bliver hurtigt kedeligt, hvis der KUN er græs. Derfor er buske, planter og blomster en del af de fleste haver.

Hvor disse elementer skal placeres, og hvor meget de skal fylde, bør dog gennemtænkes ud fra følgende principper.

Din tid

Hvis du ikke her meget tid (eller lyst) til at gå i haven, bør du holde dig til nemme planter og buske samt større grønne områder.

Tænk f.eks. over, hvordan beplantningerne ligger op ad haven. Vælg gerne buske, du let kan komme omkring, når der slås græs, så du har nogle pæne overgange.

Har du ikke så meget tid til at passe haven, så vælg også gerne nogle buske og planter, som kan passe sig selv og som vokser frem over flere sæsoner.

Din erfaring

Det er ikke helt så nemt, som det ser ud. Altså det der med at passe, pleje og få en smuk have. Det kræver viden, engagement og tålmodighed.

Har du ingen af disse, så hold det simpelt. Har du lysten og tålmodigheden, så begyndt at undersøge de enkelte plantetyper, og lær hvordan de skal håndteres, hvornår de er bedst at sætte i jorden, hvilket miljø de vokser bedst i m.m.

På den måde kan du opbygge din drømmehave step-by-step.

Din pengepung

Det er ikke nødvendigvis billigt at anlægge en have. Planter, krukker, udstyr etc. kan let løbe op i mange tusinde kroner. F.eks. kan brolægning af stier og gange kræve hjælp fra en anlægsgartner, ligesom materialerne hertil (også) kan være dyre.

Husk med andre ord at overveje alle aspekter grundigt.