Er du pårørende? Sådan får du planlagt begravelsen

Når vi mister nogen, der står os nært, kan det være svært at vide, hvad der skal ske, hvis vi står med ansvaret for at planlægge en begravelse.

Det skyldes ikke mindst, at vi ofte rammes af et følelsesmæssigt chok, som vi skal bearbejde – alt imens vi altså også skal klare praktiske opgaver.

For at gøre processen mere overskuelig, er det første du skal gøre at kontakte en bedemand. Hos Findbedemanden.dk fortæller de, at de ofte får personer i røret, som ikke ved, om de gør det rigtige, men netop det at kontakte en bedemand er den helt rigtige start. Det der sker, er nemlig, at man får en professionel i røret, som kan guide en.

En bedemand vil anmode om, at parterne mødes til en nærmeres samtale, som typisk finder sted i de pårørendes private hjem eller på bedemandens kontor. Formålet med mødet er at tale om afdødes og familiens ønsker til begravelsen eller bisættelsen. Under mødet får de efterladte også en vejledning i, hvad der skal ske de næste dage og uger.

Mødet kræver ikke den store forberedelse, men du skal medbringe afdødes CPR-nummer samt evt. ”Min sidste vilje”, som er et hæfte, der (hvis udfyldt) angiver ønsker fra den afdøde til sin egen begravelse eller bisættelse.

Næste skridt er den mere konkrete planlægning. Udover at arrangere kiste / urne samt blomster m.m. kan bedemanden hjælpe med at rådgive om skifteretten samt ansøge om begravelseshjælp. Desuden er bedemanden inde over processen med at informere offentlige myndigheder om det, de skal vide.

En bedemand kan desuden hjælpe med at etablere kontakt til blomsterbinder og stenhugger, som de ofte vil have et professionelt forhold til. Desuden kan bedemanden typisk også hjælpe med at få udformet og indrykket en dødsannonce i avisen.

Når alle forhold er på plads, skal mindehøjtideligheden finde sted. Bedemanden hjælper med ilægning i kisten samt kørsel af kiste – evt. også til og fra krematorium efter ceremonien.

Besøg Findbedemandens afdelingsside her for lokal hjælp til begravelsen.