Værd at vide om tuning af biler

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Er du én af de mange mænd, der elsker hurtige køretøjer? Vidste du godt, at det er lovligt at tune sin bils motor? Det ved du i hvert fald nu. Inden du skynder dig ud i garagen og går i krig med din bil, er det godt at have styr på de regler og love, der er omkring chiptuning. Det er godt at have styr på reglerne, så din tuning stemmer overens med færdselsloven.

Hvad er tuning af en bil?

Mon ikke, at du har hørt om at ”tune” før? De fleste unge har prøvet at tune en knallert hjemme i værkstedet for at få den til at køre hurtigere. Tuning af knallerter handler om at fjerne dens begrænsninger med det formål at få den til at være hurtigere. Hvad betyder det at tune sin bil?

Chiptuning eller tuning handler kort sagt om, at du ændrer på motorens effekt, så bilen kan køre hurtigere. Du modificerer altså motorstyringens chip for at forøge din bils hestekræfter. Tuning af bilen er ikke nødvendigvis kun for at speede bilen op; det kan også være for at få bilen til at køre længere på literen.

I dag er det ikke så enkelt at tune sit køretøj som tidligere, fordi reglerne på området hele tiden bliver skærpet. Det er stadig muligt at tune din bil, men vær opmærksom på, at der er fastsat konsekvente regler for kontrol af tunede køretøjer.

Færdselsloven om tuning

Der gælder en del regler for dig, der vil tune din bil. Det er dit eget ansvar at sørge for, at din bil er i lovlig stand. Det er altid ejerens eget ansvar. Det står i færdselslovens §67.

Hvis du derfor får et værksted til at chiptune din bil, skal du være opmærksom på, at det er i overensstemmelse med færdselsloven, fordi det er dit ansvar. Du kan få tjekket effekten af din bils tuning på en rullefelt-test. 

Tuner du selv din bil derhjemme i garagen, skal du huske at have godkendt din bil. Det gælder hver gang, du foretager en ændring på din bil. Det handler om, at effekten på din bil bliver dokumenteret og kommer til at fremgå på din registreringsattest. Det er derfor ensbetydende med, at din bil skal til eftersyn efterfølgende, når du har ombygget din bil. Den bliver synet med henblik på at sikre, at din bil fortsat lever op til kravene om, at den ikke må forurene eller larme mere, end det er tilladt.

Garantien på din bil falder

Hvis du tuner din bil, skal du være opmærksom på, at garantien bortfalder på de dele af din bil, der bliver påvirket af tuningen. Selvom der kan være økonomiske gevinster ved at få lavet sin bil, i forhold til at den kører længere på literen, og at brændstofforbruget falder, kan du komme til at miste din bils garanti.

En anden ting, du også kan risikere, er, at din bil skal have en ny vurdering af sin afgift. Hvis din bil overstiger en bestemt grænse for antal hestekræfter, er det desuden lovpligtigt, at den kommer op til en ny afgiftsvurdering.