Sådan gør du huset klar til vinteren

Når vinteren nærmer sig kommer både mørket og frosten også retur, og derfor er det vigtigt at forberede huset på de lavere temperaturer og mørke dage så du undgår skader og slid. Dette kan spare dig en del problemer og gøre, at dit hjem står flot i længere tid. Det behøver heller ikke være en stor og dyr opgave, og der er mange ting du selv kan gøre for at hjælpe huset godt gennem vinteren. Læs videre for at få et par gode råd til, hvordan du gør dit hus klar til vinteren.

Hav styr på belysningen  

Et vigtigt men måske overset punkt i vinter-forberedelserne er belysning. Når dagene gradvist bliver kortere og mørkere kan man let glemme at få styr på belysningen omkring hjemmet, indtil man pludselig står i indkørslen eller ved hoveddøren i komplet mørke. Det kan også være, at du har lamper hængende, men at de er i stykker eller ikke giver helt optimal belysning. Hos kulturlampe.dk kan du finde et stort udvalg af udendørs belysning fra staldlamper, til klassiske lanterner og marine belysning. Der er mange forskellige muligheder når du skal have lyst facaden eller andre områder omkring huset op i vintermånederne. Det er også vigtig at have styr på belysningen af simple sikkerhedsmæssige grunde. Hvis området omkring din hoveddør, terrasse eller indkørsel er mørkt kan der opstå situationer hvor du eller andre kan komme til skade, for eksempel ved at snuble eller falde, på grund af den manglende belysning. 

Tænk på materialerne

Det er også en god ide at tjekke facaden på dit hus, da du kan forlænge levetiden på dit træ- eller murværk ved at være på forkanten når det gælder vedligeholdelse. Mange materialer har brug for en ekstra kærlig hånd om vinteren, da frost og fugt kan skade på længere sigt. Hvis du for eksempel har en facade af træ kan det være en god ide at give et lag olie eller et frisk lag maling inden vinteren for alvor sætter ind, så der ikke trænger fugt ind i træværket og malingen ikke sprækker når den udsættes for frost og sne. Hvis du har en facade af mursten eller beton kræver det ikke helt så meget vedligeholdelse, men det er stadigvæk en god ide for eksempel at fjerne planter og alger, og tjekke fugerne må murstenene. 

Tjek isoleringen 

Et sidste råd er at tjekke isoleringen i dit hjem. Hvis det trækker fra for eksempel vinduer eller døre kan dette ende med at få konsekvenser for varmeregningen, og kan resultere i fugtskade. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på om isoleringen langs vinduer, døre og andre udsatte områder holder tæt. Hvis dette ikke er tilfældet kan du i mange tilfælde selv fixe problemet med tætningslister eller fuge. Så kan du trygt, og varmt, gå de kolde måneder i møde.