
Hvad er metallisering – altså ud over et meget maskulint ord – og hvorfor er det vigtigt?
Metallisering er i bund og grund et andet ord for en overfladehandling. Overfladebehandlingen foregår med et lag metal, der lægges ovenpå et andet lag metal – eller et andet materiale som f.eks. træ, plastik, keramik etc.
Der findes flere metoder, hvormed man kan påføre det ekstra lag af metal, f.eks. ved brug af elektrolyse, valsning, termisk sprøjtning eller ved at dyppe elementet i flydende metal.
Hvorfor metalliserer man?
Når man metalliserer noget, giver man det en ekstra ydre coating. Det kan der være flere årsager til. Man kan f.eks. gøre det med ønske om at gøre det mere ledende, gøre det dekorativt, styrke det eller gøre at det ikke får korrosion og ruster.
Det dekorative formål handler naturligvis om at få elementet til at passe ind i nogle bestemte omgivelser.
Taler man derimod om metallisering for at undgå korrosion, er der tale om et beskyttende lag, som skal sørge for, elementet ikke ruster. Det er naturligvis også vigtigt rent dekorativt, men det tjener et mere beskyttende formål.
Når elementer ruster, sker der en langsom nedbrydning, der til sidst kan betyde, at det bliver svækket og kan udgøre en risiko. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis der er tale om byggekomponenter eller andet, der minder herom.
Når man metalliserer, tager man stort hensyn til det område, som elementet skal befinde sig i. Er der tale om indendørs områder, er der naturligvis ikke samme styrke- eller modstandskrav som til et element der står ude omkring saltvand og er blottet for alle årstiderne udsving af regn, kulde, varme, solskin m.m.
Man har derfor opdelt kravene i korrosionsklasser. De er styrende for, hvad der er påkrævet til en bestemt type miljø.
Det er naturligvis vigtigt, at man er opmærksom på klasserne og får tilrettelagt sin produktion ud fra de krav, der stilles. Alternativt påvirkes både levetid og det dekorative perspektiv.