Hvad er en trailer?

Hvis du er interesseret i fartøjer, karosserier og store maskiner, så er du sikkert også interesseret i at få en lidt bredere forståelse for, hvad en trailer er!

Et objekt – flere betegnelser

“Trailer” er jo faktisk et engelsk ord. Det sker nogle gange, at vi låner ord fra det engelske sprog. Ofte er det også fordi, at vi ikke har et dansk ord, hvilket fx er tilfældet med ordet “burger”. Men “trailer” har faktisk også en “dansk” betegnelse, og det er “anhænger”. Ordet “anhænger” kommer dog oprindeligt fra det tyske sprog, men er efterhånden blevet overtaget i det danske sprog som vores eget ord.

En trailer er faktisk bare defineret ved at være en vogn, der er designet til at blive spændt bag på et køretøj. Køretøjet kan variere og være alt lige fra en cykel til en lastbil.

En trailer fås i flere varianter

Der findes ikke bare én trailer. Men der er måske en helt bestemt slags, du tænker på, når du hører ordet?

Hvis det er tilfældet, så tænker du nok på den model, man typisk ville bruge, når man skal en tur på Storskrald med affald? Det kaldes en personvognstrailer, selvom det nok er de færreste, der bruger den fulde betegnelse i dagligdagssproget. Men en campingvogn er jo fx også en trailer – den har bare et helt andet formål. Begge disse varianter fastsættes med en kuglekobling eller en “jydekrog”, som det også er blevet kaldt.

En sættevogn er fx også en trailer. En sættevogn adskiller sig ved, at den monteres oven på køretøjets karosseri. Dette er i modsætning til kærrer og påhængsvogne, der fastgøres efter karrosseriet med kærrertræk.

Der er langt mere at vide om trailere

Der er dog langt mere at fortælle om trailere, end denne artikel beretter om. Det er (kan i hvert fald være!) et yderst avanceret objekt, som det kræver erfaring at have forstand på. Hvis du har en trailer, skal du huske at få den til trailer service efter lovens henvisninger. Det kan være farligt at færdes på vejen med en ustabil trailer. Specielt hvis du er i en branche, hvor I kører med store sættevogne eller påhængsvogne.