Gode råd til sildebensparketgulve

Har du, eller drømmer du om at få sildebensparket i dit hus eller lejlighed, er drømmen måske ikke så langt væk, som du går og tror. For mens sildebensparketgulve før i tiden hørte til hos byens bedre borgerskab, er det nu blevet mere mainstream og tilgængeligt for alle. Du behøver ikke at smide mange penge for at få sildebensparket. Faktisk kan du få det helt ned til omkring 400 kr. pr. kvadratmeter.

Det er moderne at have sildebensparket i sin bolig, da det skaber atmosfære og sjæl i vores minimalistiske og neutrale hjem. Det er der mange, der har fået øjnene op for. Når boliger tidligere skulle sættes i stand, har tendensen været at smide alt det gamle ud og skifte det ud med noget nyt. I dag er der dog en tendens til, at vi i langt mindre grad lever efter brug og smid væk. Det er i tidens ånd at bevare gamle dele af boligen og lade boligen beholde sin oprindelige sjæl. Derfor får gammelt sildebensparket nyt liv rundt omkring i de danske hjem.

Vil du gerne have et mønster, der er roligt at se på, kan det være en fordel at købe parketstave af høj kvalitet. De billigere alternativer kan i nogle tilfælde forvirre blikket.

Sildebensparket er sværere at lægge end et almindeligt plankegulv. Det skyldes, at der er mange flere små brædder, og at de skal placeres i et bestemt mønster. Derfor skal du forberede dig godt, inden du kaster dig ud i at lægge gulvet. Du kan i stedet vælge at få en professionel håndværker til at hjælpe dig.

Hvis du selv vælger at lægge dit gulv, skal du tage dig god tid og være omhyggelig med at få lagt brædderne korrekt. Du kan vælge at benytte en snor. Så kan du hele tiden holde øje med, at mønstret er lige. Desuden er det vigtigt, at underlaget, du lægger gulvet på, er jævnt. Ellers risikerer du, at resultatet ikke bliver jævnt og tilfredsstillende.

Hvordan du skal pleje dit sildebensparket, afhænger i høj grad af, hvilken træsort og hvilken behandling du vælger. Vælger du eksempelvis et laminatgulv, er vedligeholdelsen meget begrænset. Du kan vaske gulvet med lidt universalrengøringsmiddel og vand. Vil du gerne have et olieret sildebensparket, kan du vaske det med oliesæbe og vand. Vælger du derimod et lakeret gulv, kan du vaske det med en specialsæbe beregnet til lakerede gulve.