Giv haven en overhaling

Der findes næsten ikke noget bedre end at sætte sig ned med en kold øl og nyde synet af dagens arbejde i haven. Har du hus og have, har du garanteret allerede lagt mange timers arbejde heri, men måske er gode råd til den videre optimering alligevel kærkomne.

Derfor ser vi her lidt nærmere på, hvordan du ved at sætte ind få steder virkelig kan give haven et nyere og mere pletfrit udtryk. Vores fremhævede projekter er nok ikke nogle, du sætter flueben ved efter en enkelt dags arbejde, men sætter du en weekend eller to af, kan du komme rigtig langt. God læse- og arbejdslyst.

Havefliser

Belægningen i din have gør rigtig, rigtig meget for det samlede udtryk. Selvom græs garanteret fylder en del i din have, kan en fliseterrasse være det oplagte valg til spise- og grilleafdelingen. Underlaget er plant, og lægger du det ordentligt, holder det sig pænt i rigtig mange år uden ret megen vedligeholdelse.

Der findes heldigvis rigtig mange forskellige havefliser, og uanset hvad du er til, er der råd for det. Du kan lægge helt klassiske fliser, fliser i smukke mønstre, og du kan vælge frilagte marmorsten – og alt det indimellem naturligvis. Der er ingen grænser, og det mest problematiske bliver garanteret at tage en beslutning.

Støjhegn

Bruger du – ligesom så mange andre – din have som et åndehul og et højt skattet fristed, kan bilstøj være et absolut ødelæggende element. Ligger dit hus og dermed din have tæt på en større vej, kan et støjhegn være den helt rette løsning for dig. Støjhegn kan godt lyde som noget, der kun står langs motorveje og andre offentlige veje, men der er også masser af forskellige støjhegn til private. Hegnene kommer i forskellige udtryk og materialer, og ligesom med fliserne er der rig mulighed for at vælge noget, der ikke blot skærmer for larmen, men som også er pænt. Vil du alligevel gerne have, at støjhegnene ikke tager al opmærksomheden i din have, er det oplagt at plante grønt eller blomster op ad, så de med tiden er helt skjulte.

Hækken

Med tiden sat af og arbejdstøjet trukket på kan du måske lige så godt få klippet hækken. Måske har du alligevel tilkaldt noget kammeratlig hjælp til de øvrige projekter, og der er absolut ingen grund til, at du ikke kan få dem til at hjælpe med hækkeklipningen også. Så længe du betaler i kolde dåseøl og pølser fra grillen undervejs.

Lige det sidste touch

Når du har knoklet i haven, og du efterhånden er tilfreds med resultatet, trænger der nok til en smule oprydning. Måske har projekterne også støvet tilpas meget til, at vinduerne trænger til en pudsning, men i stedet for at gøre det selv, kan du overveje at give dig selv lov til at tilkalde et rengøringsfirma til at klare den del.

Få eventuelt pudset vinduerne professionelt, så du også indefra kan nyde godt af alt det hårde arbejde.

Nu er der ikke andet for end at planlægge en weekend, spørge vennerne om hjælp og få sat gang i de kommende haveprojekter.